Chestionar privind satisfacția pasagerilor
InfoCons

Şedința Directorilor Generali ai aeroporturilor membre AAR: pregătiri pentru intrarea în Schengen şi creşterea traficului pe toate aeroporturile

Asociația Aeroporturilor din România a organizat în perioada 8-9 februarie, ședința Directorilor Generali ai aeroporturilor membre AAR.

La evenimentul care s-a desfășurat la Poiana Brașov a luat parte Adrian-Ioan Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, și Todorică-Constantin Șerban, președintele Consiliului Județean Brașov, alături de reprezentanți ai Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și ai Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. De asemenea, la dezbateri au participat reprezentanți ai Poliției de Frontieră, ai Autorității Aeronautice Civile Române, ai ROMATSA și ai companiilor aeriene, precum și alți specialiști din domeniul aviației.

Aceștia au discutat despre proiectele finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) care sunt în curs de implementare la aeroporturi, despre aspecte legate de siguranța și securitatea în aeroporturi și despre prognozele referitoare la traficul de pasageri și posibilitatea dezvoltării rețelelor de rute. Un subiect de actualitate care a fost dezbătut de participanți a fost cel referitor la aderarea României la spațiul Schengen la nivelul frontierelor aeriene, începând cu 31 martie, și adaptările necesare din punctul de vedere al infrastructurii fizice, la nivelul aeroporturilor.

Aeroporturile sunt pregătite pentru aderarea României la Schengen. Este o măsură care va fluidiza traficul în mod considerabil și va veni cu beneficii pentru pasageri. Pentru zborurile în interiorul zonei Schengen aceștia nu vor mai trece prin controalele Poliției de Frontieră, nici la plecare și nici la destinație, ceea ce va însemna un timp mai scurt petrecut în aeroport. În perioada următoare vom colabora cu Poliția de Frontieră, cu Direcțiile Regionale Vamale din cadrul Autorității Vamale Române și cu Autoritatea Aeronautică Civilă Română pentru recertificarea fluxurilor în aeroporturi și pentru actualizarea procedurilor. Pe parcursul anului 2023 aeroporturile din România au înregistrat un total de 24.593.281 de pasageri, din care aproape 8% au călătorit pe rute interne și restul de 92% pe rute externe. După aderarea României la Schengen traficul înregistrat de aeroporturi va fi aproximativ 30% non-Schengen și 70% Schengen”, a declarat David Ciceo, președintele Asociației Aeroporturilor din România.

La ședința organizată de Asociația Aeroporturilor din România a luat parte și Adrian-Ioan Veștea, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Acesta a dorit să marcheze importanța deosebită a instituției pe care o conduce în dezvoltarea regională și să își arate astfel sprijinul pentru aeroporturile care sunt în subordinea consiliilor județene. Anul trecut pe vremea aceasta făceam ultimele eforturi pentru operaționalizarea și inaugurarea singurului aeroport construit de la zero după 1989 în România – Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav. Astăzi mă aflu în onoranta poziție să pot sprijini toate aeroporturile din țară. Ministerul pe care îl conduc, împreună cu reprezentanții Asociației Aeroporturilor din România și instituțiile guvernamentale responsabile colaborăm pentru identificarea resurselor financiare pentru a sprijini  atât aeroporturile regionale, cât și aeroporturile mici, cu trafic de sub 200.000 pasageri pe an”, a precizat ministrul Adrian-Ioan Veștea.

În deschiderea ședinței, Todorică-Constantin Şerban, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, s-a adresat participanților: „Suntem onoraţi că şi în acest an Braşovul găzduieşte şedinţa directorilor generali ai aeroporturilor membre ale Asociaţiei Aeroporturilor din România, un eveniment definitoriu pentru aviaţia civilă din ţara noastră, în cadrul căruia sunt trasate linii directoare în ceea ce priveşte dezvoltarea acestui domeniu. Totodată, ne mândrim cu faptul că Braşovul, prin aeroportul pe care l-am inaugurat în urmă cu opt luni, a devenit membru de facto în această structură, având partea sa de contribuţie la dezvoltarea şi diversificarea serviciilor de transport aerian de călători. Suntem convinşi că nevoia de conectivitate a călătorilor din România cu cele mai importante destinaţii din Europa şi din întreaga lume va cunoaşte o continuă creştere, astfel încât toate aeroporturile din ţara noastră vor avea activitate şi, implicit, şanse reale de dezvoltare”.

Evenimentul organizat de Asociația Aeroporturilor din România a fost un bun prilej pentru toți cei implicați în aviația civilă din România de a face schimb de experiență și de bune practici și a oferit oportunități de networking companiilor cu activitate în domeniu.

Asociația Aeroporturilor din România a fost înființată în anul 1999 și reunește în prezent 24 de membri, printre care 17 aeroporturi și firme din domeniul aeroportuar. AAR are o contribuție importantă în dezvoltarea aviației civile din România prin colaborarea permanentă pe care o are cu instituțiile internaționale și naționale din domeniu.

Sari la conținut